Info wedstrijden rijden


Bixie wedstrijden
Voor de jeugdleden in de leeftijd van 6 tot 13 jaar bestaat de mogelijkheid om mee te doen aan de Bixie wedstrijden. De meeste ponyruiters vinden dat ze veel te lang moeten wachten voordat zij met de pony deel mogen nemen aan wedstrijden. Rijtechnisch is het niveau meestal nog niet hoog genoeg om zonder teleurstellingen deel te kunnen nemen aan de ‘officiële wedstrijden’. De KNHS heeft voor deze toppers in de dop een oplossing gevonden in de vorm van Bixie vaardigheidsproeven. Door deel te nemen aan deze proeven kunnen kinderen spelenderwijs vertrouwd raken met de sport.
Voor deelname aan de Bixie wedstrijden is een Bixie startkaart nodig. Deze is bij het ponysecretariaat aan te vragen. Op de wedstrijd moet je vervolgens je startkaart en paspoort met juiste inentingsgegevens kunnen tonen. De pony hoeft hiervoor niet gemeten te worden. Voor verdere informatie over de Bixie wedstrijden (en het gratis ontvangen van de Bixie vaardigheidsproeven), kun je contact opnemen met het ponysecretariaat.
In onze regio worden enkele Bixie wedstrijden gehouden. In de zomer is dit in Steenwijk en Genemuiden. ’s Winters biedt Steenwijk hier ook de mogelijkheid voor. Buiten onze kring worden het gehele jaar door ook Bixie wedstrijden georganiseerd. Een overzicht hiervan staat achter in het blad Paard&Sport.

Officiële wedstrijden
Als je wedstrijden wilt gaan rijden dan zijn de volgende punten van belang:
(zie ook Algemeen wedstrijdreglement op de site van de KNHS, artikel 18)

• Pony/paard moet ingeënt zijn. De basisvaccinatie tegen influenza bestaat uit twee inentingen, die minimaal 21 en maximaal 92 dagen na elkaar moeten zijn toegediend. Gedurende de periode tussen deze beide basisentingen mag niet aan wedstrijden deelgenomen worden. Vervolgens dient jaarlijks, niet later dan 12 maanden na de vorige enting, de vervolgenting te zijn gegeven (b.v. 4 maart 2009 geeft dan uiterlijk 4 maart 2010 weer enten). Een vaccinatie dient minimaal zeven dagen voor de wedstrijd te zijn toegediend. Vermeldingen van vaccinaties zijn pas geldig als deze in het paspoort zijn opgenomen met de inentingsdatum, de sticker met het batchnummer van de entstof, handtekening en (praktijk)stempel van de dierenarts die heeft gevaccineerd. Er moet een correcte basisinenting zijn (zie hierboven). Er zal maximaal 3 jaar terug gekeken worden of er een consistente en correcte enting heeft plaatsgevonden. Zit er in de laatste 3 jaar wel een onderbreking, dan wordt de combinatie gediskwalificeerd en dient de basisenting overgedaan te worden. Fouten door nalatigheid in de enting historie langer dan drie jaar geleden worden aangemerkt als administratief verzuim. Is de overtreding langer dan 3 jaar geleden vanaf het controlemoment dan heeft dit geen diskwalificatie op de betreffende wedstrijd tot gevolg. De combinatie mag wel starten en de overtreding wordt, zoals reeds genoemd, aangemerkt als administratief verzuim. Starten op een daaropvolgende wedstrijd is pas weer toegestaan nadat alsnog aan de administratieve eisen is voldaan. De ingangsdatum van deze "3-jaars regel" is 1 april 2015. De juiste omschrijving is terug te vinden in het Algemeen Wedstrijdreglement artikel 47.
• Pony/paard moet ‘gechipt’ zijn, wat o.a. via de dierenarts gedaan kan worden. Voor meer informatie kan hiervoor contact worden opgenomen met het pony/paarden secretariaat.
• In het Paardenpaspoort van een pony moet een geldig overzicht van de meethistorie zijn opgenomen. Pony's moeten tot en met de leeftijd van acht jaar jaarlijks gemeten worden tussen 1 januari en 1 april door een door de KNHS erkende ponymeter, die de meetgegevens in het Paardenpaspoort registreert. Pony's, die niet op de leeftijd van acht jaar gemeten zijn en later (weer) in de sport uitgebracht worden, moeten alsnog gemeten worden door een door de KNHS erkende ponymeter, die de meetgegevens in het Paardenpaspoort registreert.
• Als het paspoort compleet is, kan er een startpas worden aangevraagd. De gegevens worden door het pony- of het paardensecretariaat doorgegeven aan de KNHS. Na ongeveer 1 tot 2 weken zal de startpas bij het secretariaat ontvangen zijn. Je krijgt hier dan vanzelf bericht over via het secretariaat.
• Opgave voor de wedstrijden wordt door de leden zelf digitaal gedaan. Voor het buitenseizoen is dit ongeveer 6 tot 7 weken voor de wedstrijd. In de winterperiode is het vaak verstandig om voor een dressuurwedstrijd minstens 6 weken aan te houden, voor het springen is deze termijn korter. 1 á 2 weken voor de wedstrijd staat op www.startlijsten.nl de indeling met je starttijden.
• Op de wedstrijddag is het belangrijk om de volgende officiële documenten bij je te hebben:
1. het paspoort met inentingsgegevens (en bij pony’s de meethistorie)
2. je startpas voorzien van handtekening,
3. bij een dressuurwedstrijd het ‘dressuurproevenboekje’ (waarin ook staat welke proeven er in welke maand verreden worden)
• Voordat je gaat starten op een wedstrijd, moet je allereerst voldoen aan de financiële verplichtingen. Dit kan op het wedstrijdsecretariaat op de wedstrijd zelf.
• Op de wedstrijd is het belangrijk dat je pony/paard netjes gepoetst is en de manen zijn ingevlochten. De ruiter/amazone draagt een witte rijbroek, zwarte rijlaarzen, een witte blouse met daar overheen een zwarte trui (zwarte trui is ons verenigingstenue). De mogelijkheid bestaat tegenwoordig ook tot het dragen van andere kleuren rij jasjes met plastron of witte stropdas. Bij de paarden is dit jasje met plastron of witte stropdas echter verplicht wanneer er in verenigingsverband gestart wordt. Denk hierbij aan b.v. 4-tal rijden. Onder het zadel hoort dan een wit sjabrak. 
• Wanneer je een prijs hebt gewonnen op een wedstrijd, mail dit dan naar ucmvdeburcht@gmail.com met een cc-tje naar info@dijkruiters.nl. Zij zullen ervoor zorgen dat dit gepubliceerd wordt in o.a. ‘De Noordoostpolder’. Een krantenberichtje is leuk voor jezelf, maar ook voor de andere leden en de vereniging!

De structuur van de wedstrijden
De Dijkruiters is één van de vele verenigingen in Nederland. Met de direct omliggende verenigingen vormen we samen een ‘kring’. Meerdere kringen vormen samen de ‘regio’. En al deze regio’s vormen samen heel Nederland. De meeste rijverenigingen organiseren wel dressuur en/of springwedstrijden waar je aan mee kunt doen. Sommige wedstrijden in onze regio zijn zogenaamde ‘selectie’ wedstrijden. Als je aan deze wedstrijden meedoet dan kun je geselecteerd worden om mee te doen aan de kring kampioenschappen. Doe je het ook op deze kringkampioenschappen dan kun je naar de regionale kampioenschappen. Gaat dit ook goed dan mag je naar de Nederlandse kampioenschappen.
Voor wat betreft de dressuurwedstrijden geldt verder nog dat je op de meeste wedstrijden in het zomerseizoen 2 proeven per wedstrijd kunt rijden. In de winter kan je meestal maar 1 proef per wedstrijd rijden. 


Nieuws

10-04 Nieuwsbrief Dijkruiters april 2019
10-04 Concours Dijkruiters 30 juni
15-01 Anouk Huizinga Kringkampioen indoor 2019
29-10 Clubkampioenschappen 2018
26-06 Zaterdag 8 juli kringkampioenschappen
07-05 Anouk en Sanne clubkampioen
09-04 Fotoshoot in de tulpen - geef je op!
24-01 Sanne en Marieke Kringkampioenen
07-01 Nieuwsbrief december 2016
17-10 Nieuwsbrief oktober 2016